Travel Reasons logo

België

Weekendje weg in Malmedy

Weekendje weg

Malmedy

2020 is het jaar van de staycation. Hoewel enkelen toch naar het buitenland op reis gaan, blijven de meeste Belgen massaal in eigen land. Ook wij verkennen deze zomer ons eigen land wat beter en daarbij kan een bezoek aan de Ardennen niet ontbreken. Afgelopen weekend waren we te vinden in het mooie Malmedy. Onze uitstappen en ervaringen lees je hieronder.

Roadtrip

Tegen een nieuwe roadtrip, ver of dichtbij huis, zeggen wij nooit “neen”. De Ardennen is het meest toeristische gebied in België en dat is helemaal terecht. Je vindt er charmante steden en dorpen, uitgestrekte natuur en prachtige bezienswaardigheden. Daarnaast waan je je (als Vlaming) even in het buitenland door de variëteit aan architectuur, gewoontes en natuurlijk de Franse of Duitse taal. Je hoeft voor een fijne vakantie dus echt niet ver te gaan of zelfs de landsgrenzen niet over te steken. Het kan ook gewoon in België. Vakantie is immers een periode van leuke dingen doen, een gevoel van ontspanning. Dat kan je overal beleven. Als je er voor openstaat, tenminste.

Malmedy bos drone

Malmedy

Er zijn ontelbaar veel mooie plekjes in de Ardennen te vinden. Wij kozen dit keer voor de omgeving van Malmedy aangezien er een zeer afwisselende natuur te vinden is. Daarnaast is Malmedy vlot bereikbaar en ideaal om te bezoeken voor een weekendje weg of een korte vakantie. Hoewel er verschillende bezienswaardigheden in (de buurt van) Malmedy zijn, kan je ze op relatief korte tijd toch allen zien omdat ze dichtbij elkaar gelegen zijn. Malmedy zelf is ook een charmante stad. Je bent er op een halve dag helemaal rond maar het is er erg mooi. Ook de omliggende steden en dorpen zijn de moeite om te bezoeken. Dit Duitstalig stukje België trok onze aandacht.

Uitkijktpunt

Onze eerste uitstap werd Rocher de Falize, een enorme rots in de natuur. Hier kan je genieten van een waanzinnig uitzicht over het groene Malmedy. Meestal ben je hier helemaal alleen en dat is dubbel zo hard genieten., De ideale plek dus voor een picknick of een bezinningsmoment. Al moet je hier ook oppassen aangezien de rots hoog gelegen ligt en er geen omheining is. Wees dus zeker voorzichtig en vermijd gevaarlijke situaties. Je hoeft ook helemaal niet ver te wandelen om tot dit punt te komen. Je parkeert je auto langs de kant van de weg en bent binnen een paar minuten op deze plek.

Kasteel Malmedy
Sigrid Malmedy

Waterval Malmedy

Na ons bezoek aan Rocher de Falize, trokken we naar een ander natuurfenomeen in de buurt. Cascade de Bayehon is een negen meter hoge waterval in een groene, rustige omgeving. Deze plek is populairder en dus ook drukker dan Rocher de Falize. Maar zeker de moeite om te bezoeken! Hier waan je je even in een exotisch land. Je kan er genieten van een verfrissend voetbad in de rivier of simpelweg de waterval en omgeving aanschouwen. Wij vonden het er zo mooi dat we er ‘s avonds nog een keertje naar terugkeerden om de omgeving even voor ons alleen te hebben. Een aanrader als je graag andere toeristen wil vermijden. Ook voor deze plek hoef je niet ver te wandelen. Je parkeert de auto verderop en wandelt een 10-tal minuten tot aan de waterval. De wandeling staat ook goed aangegeven met wegwijzers. Deze plek is eveneens goed bereikbaar met de fiets.

Kastelen

Als België om iets bekend staat, zijn het wel de talrijke kastelen die je vindt over het hele land. In Wallonië heb je, naar onze mening, de meest indrukwekkende aangezien de omgeving er vaak adembenemend is en dat maakt het hele plaatje sprookjesachtig. Het Reinhardstein kasteel is zo één van die wondermooie kastelen gelegen temidden de natuur van Malmedy. Het is er erg toeristisch maar als je een van de wandelpaden neemt, kan je hier rustig genieten van het uitzicht. Het hele tafereel heeft iets sprookjesachtig. Het kasteel zelf kan je ook bezoeken maar dat hebben wij dit keer aan ons laten voorbijgaan door de corona-maatregelen. We willen liever niet met te veel mensen in eenzelfde ruimte vertoeven en verkiezen natuur even boven cultuur.

Weide hoge venen

Sprookjesbos

Malmedy heeft veel mooie bossen. In de ruime omgeving vind je bijvoorbeeld de rivier Ninglinspo en het aangrenzende bos. Wederom een geliefde plek bij toeristen en we begrijpen helemaal waarom dat zo is. Dit bos is omgeven met watervallen, dammen, riviertjes en verschillende soorten planten en bomen waardoor het iets magisch heeft. Het lijkt wel een sprookjesbos. Je kan er stevige wandelingen maken. Wij kozen voor de wandeling van 6 kilometer maar we moeten er al bijzeggen dat deze in werkelijkheid veel langer is (of dat voelt toch minstens zo aan!). Het grootste deel van de wandeling ben je aan het klimmen op rotsen of door het water aan het lopen. Stevige wandelschoenen zijn dus een must! Voor kinderen is dit bos ook een fijne plek om te spelen. Alleen zouden wij de lange wandelingen niet aanraden aan kleine kinderen. Sommige delen zijn immers gevaarlijk of erg uitputtend. Niet ideaal dus om met kindjes te doen. Maar spelen in één van de dammen of stukjes rivier is wel een leuke optie!

De Hoge Venen

Je kan Duitstalig Wallonië niet verlaten zonder een bezoek aan het impressionante natuurdomein De Hoge Venen-Eifel. Dit natuurgebied grenst aan Duitsland en bevat eveneens het hoogste punt van België. Het Signaal van Botrange is bijna 700 meter hoog en geeft je een prachtig uitzicht over het natuurpark van de Hoge Venen. Je kan er lange wandelingen of fietstochten (met de mountainbike) maken maar ook voor vogelspotters of fotografen is deze plek een bezoekje waard. Wij genoten er vooral van de stilte en alles wat Moeder Natuur ons te bieden heeft.
Natuur ardennen
watervallen Malmedy

Enkele extra tips voor Malmedy

Graag geven we je nog enkele extra tips voor een bezoekje aan Malmedy en omgeving. Dit om je reis zo aangenaam en vlot mogelijk te laten verlopen. Allereerst raden we je aan om op voorhand je slaapplaats vast te leggen. Er zijn niet zo veel hotels in de buurt en tijdens de zomermaanden zitten deze meestal goed vol. Ook andere accommodaties zoals een vakantiehuis boek je best op voorhand. In tijden van Covid-19 boek je ook best restaurants en andere horeca-zaken op voorhand.

We hebben gemerkt dat er in de omgeving van Malmedy nog maar weinig zaken zijn waar je zonder reservering een tafeltje kan bemachtigen. En erg veel keuze qua restaurants heb je sowieso niet. En neem tijdens wandelingen altijd water en een snack mee, want je weet nooit hoe lang je effectief over een wandeling gaat doen. Een vakantie in de Ardennen vraagt zonder twijfel ook aanpassing van uitrusting. Kies voor degelijke wandelschoenen en gemakkelijke, ademende kledij. En neem een regenjas mee. Het weer in België kan immers snel omslaan. En niets is zo vervelend als een lange wandeling doen met slecht schoeisel of plakkende, doorweekte kledij.

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles