Travel Reasons logo

Jordanië

Roadtrip in Jordanië - Onze route en tips

Roadtrip in

Jordanië

Afgelopen week verkenden wij het adembenemende Jordanië. Dit ondergewaardeerde land in het Midden-Oosten is perfect veilig om naartoe te reizen en een roadtrip maken met een huurauto is de beste manier om het land te verkennen. Wij vertellen je graag onze route, die we heel spectaculair vonden, en een aantal dingen waarop je moet letten bij een roadtrip in Jordanië.

Start van de Roadtrip in Jordanië in Amman

We zijn geland op de luchthaven van Amman om uiteindelijk een week in Jordanië te verblijven. De luchthaven ligt nog een klein stukje van het drukke centrum van hoofdstad Amman af dus je hoeft niet bang te zijn om door het drukke centrum te moeten rijden. Een roadtrip doorheen Jordanië is de beste manier om het land te verkennen en dus kan je op de luchthaven best een auto huren. Beter dat je dit op voorhand boekt, zodat je ook in het hoogseizoen zeker bent van een auto. Wij huurden onze auto met Dollar en dat is echt ongelofelijk goed meegevallen. De service is eerlijk en vriendelijk. Je krijgt ook meer waar voor je geld en de auto’s zijn in prima staat.

Sigridofthesun
Landschap Jordanië

Roadtrip in Jordanië

Ma'In watervallen

In Amman zijn we zelf niet gebleven aangezien het er zo druk is en wij ook totaal geen stadsmensen zijn. We denken ook niet dat Amman een meerwaarde is aan je verblijf in Jordanië. Als je veel tijd hebt, zijn hier natuurlijk wel een aantal dingen te zien. Die keuze moet je zelf maken. Vanuit Amman reden wij de eerste dag dus door naar Sowayma aan de kust. Ons prachtige hotel was echter niet aan de kust gelegen maar in Ma’In in de bergen naast de prachtige watervallen en warmwaterbronnen van Ma’In.

En dat is zonder twijfel veel beter dan aan de kust zelf verblijven. Waarom? Omdat het Ma’In Hot Springs Resort aan de warmwaterbronnen gelegen is, een internationale award gekregen heeft en ontbijten met zicht op een enorme waterval gewoonweg indrukwekkend is. Wij waren omvergeblazen van deze plek. Het is een must om te bezoeken en ligt op maar een uurtje rijden van de luchthaven. Tip: de warmwaterbronnen en watervallen bezoeken kost 15 JOD (19 euro). Als je in het hotel logeert is dit bezoek uiteraard gratis.

Dode Zee

Tijdens ons verblijf in het Ma’In Resort bezochten we de kust van de Dode Zee. Dit is maar een dik halfuurtje rijden. Een van de mooiste plekjes aan de Dode Zee vonden we echter pas na een uurtje rijden. Iets verderop van Wadi Al Mujib, ook prachtig om te bezoeken maar gesloten in de wintermaanden, vind je een stukje paradijs. Je parkeert de auto langs de kant van de weg en je loopt bergaf naar het stukje “strand” aan de Dode Zee. De witte zoutvlaktes tekenen mooi af tegen het felblauwe water. De ideale plek om even rond te dobberen in de Dode Zee. Een heel speciale ervaring!

De rode zee
Dode zee Jordanië

Roadtrip in Jordanië

Wadi Rum

We bleven twee nachten in Ma’In en gingen daarna verder met onze roadtrip doorheen Jordanië richting de woestijn. Wadi Rum is een stukje UNESCO Werelderfgoed en dat is helemaal terecht zo! Dit stuk woestijn is een van de hoogtepunten die je in een reis naar Jordanië niet mag overslaan. De meest bijzondere plek waar wij ooit gelogeerd hebben is het UFO Luxotel in Wadi Rum. Die naam heeft het hotel niet gestolen. Hier waan je jezelf op een andere planeet en het lijkt er of de tijd stil staat. Verbazing, ongeloof, romantiek, rust, ontspanning en gelukzaligheid zijn een paar van de vele emoties die wij daar gevoeld hebben. Al die emoties tezamen maken van dit hotel het absolute hoogtepunt van onze reis in Jordanië, en misschien wel van al onze voorgaande reizen.

Ufo Luxotel

Tijdens het hoogseizoen liggen de prijzen van dit hotel tamelijk hoog (rond de 250 euro per nacht), maar deze unieke ervaring is volgens ons elke euro meer dan waard. Je mag ook niet vergeten dat het uitgebreide ontbijt en avondeten inbegrepen is in deze prijs. Dat maakt dat de prijs voor een unieke kamer – eerder een eigen huis met groot terras – goed mee valt. Het is een hele beleving. Maar als je toch graag wil besparen op je verblijf hier, kan je ervoor kiezen om in de wintermaanden te komen. Het uitzicht is er even adembenemend en je betaalt dan maar een derde (rond de 100 euro per nacht) van de prijs voor een eigen luxueuze bubbel met zicht op de woestijn en de sterrenhemel.

In totaal verbleven we twee nachten in het UFO Luxotel en eerlijk gezegd was dit veel te kort. We konden hier zeker een week blijven. Al zijn er niet veel activiteiten te doen buiten woestijnsafari’s en sterrenkijken, maar het is er zo mooi dat je hier gewoon niet weg wilt. Maar als je rekening met je budget wil houden is twee nachten wel perfect. En je ontspant er helemaal door middenin de natuur te verblijven. Onze enige troost toen we deze plek moesten verlaten? We gingen Wadi Rum inruilen voor een andere spectaculaire plek: het wereldwonder Petra.

Wadi rum Tent
Wadi Rum bij nacht

Roadtrip in Jordanië

Wereldwonder Petra

De parking van het hotel in Wadi Rum was ongeveer vier uur rijden van Petra. Een hele weg dus maar perfect te doen op een dag als je rond de middag vertrekt. Met de Jordan Pass kies je het best om twee dagen toegang te hebben tot de historische site van Petra. Het is er zo groot dat je niet alles op een dag wil of kan ontdekken.

Logeren in Petra zelf hoeft ook helemaal niet duur te zijn. Wij verbleven in het Nomad Hostel, met privé-kamer, voor ongeveer 20 euro per nacht. Hier zit ook een bescheiden maar degelijk ontbijt inbegrepen. Het Nomad Hostel ligt op vijf minuten rijden van de ingang van het wereldwonder Petra. Ideaal dus om uit de drukte van het toeristische centrum te blijven maar wel vlakbij de plek waar je moet zijn. In totaal bleven we drie nachten in Petra en dat is voldoende.

Bezoek het nu

Petra zelf is wederom een adembenemende plek. Jordanië heeft er wel meerdere maar Petra is zo een plek die je nu moet bezoeken en niet binnen tien jaar. Het toerisme is er nog niet overdreven en de mensen zijn er niet opdringerig. In tegenstelling tot de andere zes wereldwonderen. Hier kan je nog rustig op jezelf rondlopen en val je van de ene in de andere verbazing. Petra is meer dan alleen de bekende Treasury (Al Khazneh, de schatkamer, de meest gekende constructie).

Alle zandstenen rotsen zijn prachtig en je merkt doorheen het landschap verschillende constructies die bijna volledig in takt zijn gebleven. De verschillende routes brengen je op de meest waanzinnige plaatsen. Onze favoriete route? De groene. Die neemt je langs de grote rotsen heen helemaal tot het hoogste punt met uitzicht op de Treasury. Een zware klim van 3,6 kilometer maar het uitzicht is dat meer dan waard. En het beste? Hier kom je amper andere toeristen tegen. Petra heeft ons aangenaam verrast. Het is een wondermooi wereldwonder.

Koppel in Petra
Roadtrip in Jordanië Petra

Madaba

Na onze dagen in Petra bleven we voor een nacht in de stad Madaba omdat dit vlakbij de luchthaven gelegen is. We verbleven middenin het centrum in het Grand hotel Madaba. Dit hotel is zeer budgetvriendelijk en typisch Jordaans. Het is gemakkelijk te bereiken en er is ook parkeergelegenheid. Het is de ideale locatie om je laatste dag door te brengen. Als je hier logeert moet je een gebakje gaan eten in de beste bakkerij van het land: Anabtawi Oriental Sweets. Je koopt er de lekkerste gebakjes voor amper 1 JOD en de uitbaters zijn norm vriendelijk en bieden je gratis nog wat ander lekkers aan. Een aanrader voor alle liefhebbers van zoet. Je kan vanuit Madaba ook een bezoek brengen aan het kasteel van Karak of Madaba Archeological Museum. Beide activiteiten zijn ook inbegrepen in de Jordan Pass.

Wanneer een Roadtrip in Jordanië?

Zoals eerder gezegd zijn wij buiten het hoogseizoen naar Jordanië gereisd. Dat maakte dat onze roadtrip een beetje ingekort werd aangezien tijdens de wintermaanden (december tot maart) niet alle Wadi’s open zijn uit veiligheidsoverweging. Door de toenemende kans op regen is het niet altijd veilig om in de Wadi’s rond te lopen.

 

En hoewel Jordanië maar een klein land is, is er toch een enorme variëteit aan landschappen. Aan de kust is het tijdens de wintermaanden nog aangenaam met temperaturen tussen de 10 en 20 graden. In de zomer kan het er enorm warm worden. Als je de bergen of woestijn van Wadi Rum in trekt, is het in de wintermaanden erg koud met soms zelfs temperaturen onder nul graden. Neem daarom steeds voldoende warme kledij en degelijke schoenen mee. Het kan in Jordanië ook sneeuwen. Wij gingen in februari en hebben op de hoogste bergen en op sommige wegen door de sneeuw gereden. Op de laagste plekken, zoals in Petra en aan de kust, was er echter geen sneeuw te bespeuren. De kans op regen is tevens groter in de wintermaanden.

Als je dus beslist om in de wintermaanden naar Jordanië te gaan, neem dan zowel lichte als warme kledij mee en iets dat tegen de regen kan. In de zomermaanden heb je vrijwel altijd stralend weer en geen regen, maar de heetste maanden van juni tot en met september, zijn dan weer te vermijden omwille van de te warme temperaturen.

Watervallen Jordanië
Woestijn

Hoeveel tijd heb je nodig?

Een week was absoluut niet genoeg om alles in Jordanië te zien. Als je, zoals ons, in de wintermaanden gaat dan zijn er helaas veel bezienswaardigheden waaronder bijvoorbeeld Wadi Al Mujib gesloten waardoor een week wel voldoende is om de andere hoogtepunten te zien. Als je in de zomer gaat, dan heb je iets meer tijd nodig om op je gemak alles te bezichtigen. Zeker als je de Jordan Pass aangekocht hebt loont het de moeite om langer ter plekke te blijven en meer te bezoeken. Het is een klein land maar er is ontzettend veel te zien en te doen! Neem daar ook je tijd voor want alles is meer dan de moeite waard. Een tiental dagen lijkt ons perfect om een goede indruk van het land te hebben. Langer is ook niet echt nodig tenzij je graag een paar dagen relaxt in een all-inclusive hotel aan de kust.

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles