Travel Reasons logo

Jordanië

Reis naar Jordanië – Waar moet je op letten

Reis naar Jordanië

Waar moet je op letten

Onlangs reisden wij naar het prachtige Jordanië. En hoewel dit een veilig land is om naartoe te reizen, zijn er toch mensen die het liever niet bezoeken. Natuurlijk heeft de oorlog in de omliggende landen daar iets mee te maken. We begrijpen dat er angst is, maar die nemen we nu officieel weg. Het is niet nodig om je in Jordanië onveilig te voelen. Om je goed voor te bereiden op een reis naar Jordanië geven we vandaag dan ook graag tips waar je moet op letten zodat je reis meer dan geslaagd zal zijn.

Buurlanden

In Jordanië heerst momenteel (2022) geen oorlog. Je hoeft daarom dus ook niet bang te zijn om er naartoe te reizen. Hou er echter wel rekening mee dat in de buurlanden momenteel spanningen en/of oorlogen heersen. Met name in Israel, Syrië en Irak. De grenzen van Jordanië met deze landen moet je dus niet opzoeken. Er valt ook niets te zien dus je hebt daar eigenlijk ook niet echt iets te zoeken. Je zal merken dat deze gebieden ook strenger gecontroleerd worden door de politie. In gespreksonderwerpen spreek je beter niet over Israel omdat daar zowel Palestijnen als Jordaniërs wonen. Het is voor hen een gevoelige materie. Beter dus om dit te vermijden. Jordanië zelf houdt zich buiten deze spanningen en daarom is reizen binnen Jordanië momenteel veilig. Wij hebben zelf geen enkel gevaar gevoeld of een onveilig gevoel gehad. Integendeel. We voelden ons overal erg welkom en graag gezien.

woestijn Azië
Plant in Woestijn

Vervoer

Jordanië is het best te verkennen met een huurauto. Zorg daarom dat je zeker een geldig rijbewijs bij hebt en zoek op voorhand op wat er inbegrepen zit in jouw verzekering van thuis. Dan hoef je niet meer te betalen dan nodig is bij de huurdienst zelf. Tanken gaat ook gemakkelijk aangezien ze dat voor jou doen in elk degelijk tankstation. Je kiest hoeveel benzine je nodig hebt en betaalt best achteraf. Let wel op de enorme verkeersdrempels op de baan. Die komen plots tevoorschijn en de kans is groot dat je ze niet op tijd gezien hebt, ook op snelwegen. Je snelheid steeds aanpassen is dus aangeraden.

Naast zelf een auto huren kun je je ook verplaatsen met een taxi, maar dat is zonder twijfel duurder en ook moeilijker. Op sommige plekken in Jordanië rijden amper taxi’s. Het is ook een land waar je van de ene verbazing in de andere valt en daarom is het leuker om een auto te hebben waarbij je kan stoppen op de plaatsen die je zelf kiest. Het openbaar vervoer is ondermaats in Jordanië en daarom zouden wij niet aanraden om daarop te rekenen.

Voor je reis naar Jordanië: Visum

Om naar Jordanië te reizen heb je een visum nodig. Dit kost ongeveer 40 euro per persoon. Je hoeft dit niet op voorhand te regelen want bij aankomst in d luchthaven kan je het heel gemakkelijk bij de douane zelf betalen. Toch kan je beter deJordan Pass aanschaffen die je toegang geeft tot verschillende musea, archeologische sites en andere bezienswaardigheden. Hier zit je visum ook inbegrepen in de prijs. Je bent dus goedkoper af met deze pas. Bij aankomst in de luchthaven hoef je dan alleen de QR-code te laten scannen van de Jordan Pass. Het is gemakkelijk dat je dit document afgedrukt meeneemt en ook op je smartphone zet.

 

Petra Jordanië
Reis naar Jordanië bergen

Eten en drinken

Jordanië heeft wat betreft eten een vrij eentonige maar lekkere keuken. Vooral vleesgerechten met rijst en groenten komen aan bod. Als vegetariër zijn er gelukkig ook enkele opties, van humus tot salades. De Jordaanse bevolking is enorm vriendelijk en ze zullen je hoe dan ook willen helpen om je gerecht zo goed mogelijk voor je klaar te maken naar eigen wensen. Geef dus gerust aan wat je wel of niet wil eten als je de menukaart niet goed begrijpt. Vrijgevig zijn ze ook en in sommige restaurants zal je dan ook een gratis voorgerecht (brood, soep of salade) of tussengerecht (een hapje of dessert) krijgen. Drink in geen geval kraantjeswater maar enkel water uit een ongeopende fles.

Beleefdheid

Jordanië is wat betreft beleefdheid een van de landen die ons aangenaam verrast heeft. Werkelijk iedereen die je tegenkomt zal je vriendelijk aanspreken en welkom heten in hun land. Je voelt je hier dan ook erg welkom. Een fijn gevoel! Het is ook zonder achterliggende reden dat ze je begroeten. In andere landen heeft dat vaak met geld verdienen te maken. Hier niet. Toerist of niet, het maakt hier niet uit. Je wordt vaak beter behandeld ten opzichte van de eigen bevolking. Bijvoorbeeld bij controles zal je minder streng gecontroleerd worden of je krijgt iets gratis in een restaurant.

Als vrouw hoef je jezelf ook niet anders te kleden, maar uit respect voor hun geloof en cultuur kan je best wel je schouders en benen bedekken. Een halflange rok en een t-shirt zijn voldoende. Je mag hier als vrouw ook zelf autorijden maar let op in taxi’s! Het wordt als onbeleefd gezien als je als vrouw zijnde naast de taxichauffeur gaat zitten. Voor de rest is er geen verschil te merken tussen man of vrouw en wordt iedereen gewaardeerd.

Reis naar Jordanië

Een reis naar Jordanië is een fantastische ervaring! Wij genoten van onze roadtrip doorheen het land en we zagen de meest waanzinnige plekken. Het is nu het moment om naar Jordanië te gaan aangezien er nog geen massatoerisme is en er zoveel te bewonderen valt.