Travel Reasons logo
Nederland

In het spoor van Rembrandt in Amsterdam

Rembrandt

in Amsterdam

Amsterdam – stad van grachten, coffeeshops en bruisend toerisme. Maar ook de stad waar Rembrandt een groot deel van zijn leven spendeerde en sommige van zijn meest bijzondere kunstwerken maakte. We treden de komende dagen in zijn voetsporen om de man achter de kunstwerken beter te leren kennen.

Over Rembrandt

Rembrandt van Rijn werd geboren in 1606 in Leiden als zoon van een molenaar. Hij is de bekendste schilder en etser van Nederland en schilderde bekende meesterwerken zoals De Nachtwacht (te zien in het Rijksmuseum, Amsterdam), Titus (uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen en nu te zien in het Rembrandthuis, Amsterdam), De Anatomische Les van Dr. Nicolaes Tulp (te zien in het Mauritshuis, Den Haag) en verschillende zelfportretten.

Rembrandt heeft in Amsterdam gewoond en gewerkt. Zijn gezin gesticht. Voorspoed en tegenslag gekend. Amsterdam was thuis van Rembrandt. Dat merken we wanneer we door zijn vroegere buurt wandelen. Er is veel veranderd maar toch zijn er enkele elementen gebleven.

Het is ook hier, in de Westerkerk, dat hij uiteindelijk begraven wordt. We treden de komende dagen in de voetsporen van Rembrandt en herbeleven enkele belangrijke momenten uit zijn leven. Beginnen doen we uiteraard bij zijn woning.

Kanaal Amsterdam
Amsterdam kerk

Rembrandthuis

Tijdens een bloeiende periode in zijn leven kocht Rembrandt een herenhuis dat nu bekend staat als het Museum Rembrandthuis. Hier heeft hij jaren lief en leed gedeeld met zijn gezin. Hier zijn Rembrandt’s kinderen geboren maar is ook zijn vrouw Saskia gestorven in 1642.

Het imposante huis laat al vermoeden dat Rembrandt gedurende deze periode goed zijn brood verdiende. Hij maakte portrettekeningen van vermogende personen en zo wist hij een spaarpot op te bouwen. Maar Rembrandt gaf ook vlot geld uit. Hij beheerde zijn verdiende centen slecht en kocht zelf een enorme collectie aan (dure) kunst. Het duurde dus niet lang vooraleer hij, zoals we het nu zouden noemen, failliet ging. Hij werd in 1658 uit het huis gezet en woonde tot zijn dood in 1669 in een huurhuis op de Amsterdamse Rozengracht.

Het vernieuwde Rembrandthuis geeft je een unieke inkijk in het leven van de meester kunstenaar. Je ziet waar hij leefde, werkte en zijn leerlingen lesgaf. Bovendien kan je in het museum ook een workshop etsen volgen, net zoals Rembrandt in de 17e eeuw moest geëtst hebben. Je leert er ook hoe verf gemaakt werd door het gebruik van natuurlijke materialen, want uiteraard hadden ze toen nog geen verf uit tubes.

Kortom, het Rembrandthuis ademt geschiedenis en je voelt je op een of andere manier erg verbonden met de schilder. De emotionele verbondenheid wordt heel tastbaar als je ziet dat zijn beroemde schilderij Titus aan de lezenaar, een portret van Rembrandt’s overleden zoon Titus, ‘terug is thuisgekomen’. Het werk werd ook in dit huis gemaakt.

Het Museum Rembrandthuis is sinds 18/03/2023 opnieuw open voor het publiek. Raadpleeg de website voor meer info.

Huis in Amsterdam
Beeld Rembrand

Hermitage Amsterdam

Dat Rembrandt een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van Amsterdam en nog steeds invloed uitoefent op de stad, maakt de expo van Rembrandt & tijdgenoten in Hermitage Amsterdam duidelijk. In deze gloednieuwe tentoonstelling worden 35 bijzondere kunstwerken van Rembrandt en zijn tijdgenoten uit The Leiden Collection tentoongesteld. De collectie was al te zien in Dubai en het Louvre en strijkt nu neer in Amsterdam.

Wie aandachtig de kunstwerken bekijkt komt meer te weten uit het dagelijks leven van de schilders. Scenes die zich werkelijk hebben afgespeeld maar ook angsten waar de bevolking mee te maken had. Het meest onder de indruk ben ik altijd van de ‘echtheid’ van deze kunstwerken. De details, de stoffen van de kledij en de expressies. Het lijken soms wel foto’s.

Tijdelijk vind je bij Hermitage ook het Amsterdam Museum. Voor kunstliefhebbers dus zeker de moeite om hier een dag voor uit te trekken en de verschillende tentoonstellingen te bezoeken.

Wie graag de tentoonstelling Rembrandt & tijdgenoten bezoekt, kan terecht bij Hermitage Amsterdam.

Hermitage Amsterdam

Overnachten en eten

Wie graag nog dichter bij Rembrandt wil komen, moet overnachten in hotel Tivoli Doelen in het centrum van de stad. Van hieruit ontdek je alle highlights van Amsterdam gemakkelijk te voet en slaap je in één van de oudste hotels van de stad.

Een leuk feitje: De Nachtwacht heeft hier nog aan de muur gehangen. Het schilderij zelf is verhuisd naar het Rijksmuseum maar de originele muur staat er nog en kan je bezichtigen. Ook de kamers zijn in thema van Rembrandt ingericht

In datzelfde hotel kan je trouwens heerlijk dineren. Verder raden we aan om te lunchen bij Droog en voor wie houdt van de Italiaanse keuken moet binnenspringen bij Incanto.

Hotel Amsterdam
Food Amsterdam

Wie graag nog meer tips heeft om te doen in Amsterdam, checkt best de website van Iamsterdam. In deze prachtige stad valt er altijd iets te beleven. In de lente geniet je van de prachtige tulpenvelden of wat dacht je van een reisje in de tijd naar Old Holland?

Dit Delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Reddit
Telegram

Meer over Nederland

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles