Roadtrip

10 Tips bij het kopen van een camper

Het kopen van een camper lijkt op het eerste gezicht een gemakkelijke opdracht. Toch zijn er een aantal zaken je die bij de aankoop in overweging moet nemen. We raden dan ook iedereen aan om eerst een camper te huren om zeker te weten of dit iets voor jou is. Dan pas weet je wat voor jou belangrijk is en wat je eigenlijk niet nodig hebt. Er zijn zo veel types en soorten campers, caravans en campervans dat je beter enkele opties test vooraleer je er één koopt. Wij kregen bij het huren van (enkele) campers een heel goed idee waar een camper (voor ons) over moet beschikken. Dit is voor iedereen persoonlijk en heeft ook veel te maken met de manier van reizen. Zo proberen wij zoveel mogelijk campings te vermijden, maar dit is natuurlijk niet bij iedereen het geval.

Kopen van een camper

Neem bij het kopen van een camper ook zeker je tijd en wees vooral ook niet te snel tevreden. Een mobilhome aankopen is dan ook niet goedkoop. Dus koop een die het best bij jou past. Maak daarom eerst een lijstje met wat voor jou belangrijk is en wat niet. Zo was het voor ons bijvoorbeeld zeer belangrijk om een goede badkamer te hebben die volledig afsluitbaar was met een deur. En niet met schuifdeur die door de gang gaat, wat je bij sommige campers hebt. Ook zagen wij het niet zitten om elke dag het bed af te breken. Dus een vast bed was voor ons ook prioritair. Zo sluit je veel campers meteen uit. Maak dus je eigen lijstje en gebruik daarbij zeker onderstaande tips.

1 Gewicht

Het belangrijkste dat je moet controleren is het gewicht van de camper. Je mag met een gewoon rijbewijs B namelijk maar 3500 Kg besturen. Ga je over dit gewicht, dan dan heb je een rijbewijs C1 nodig. Ook al wordt er bij de meeste campers gezegd dat het maximum gewicht 3500 Kg is, vraag je toch beter aan de verkoper wat het maximale laadvermogen is van de camper. Want bij sommige campers is dit gewicht zo laag dat je enkel al door de passagiers aan het laadvermogen zit. Met een laadvermogen van 500 Kg zou een koppel normaal gezien moeten toekomen. Zo kwamen wij onze droomcamper tegen met de ideale indeling maar helaas had deze maar een laadvermogen van 300 Kg. Wat echt te weinig is! En zeker omdat er naar onze wensen nog zonnepanelen toegevoegd moesten worden. Hou dus rekening met elk detail dat jij wenst mee te nemen of toe te voegen aan de camper bij het berekenen van het laadvermogen.

2 Het juiste budget

Bereken wat het juiste budget voor jou is. En hou hier vooral ook rekening met de verzekeringskost, het onderhoud en de staanplaats wanneer je er niet mee op vakantie bent. Hoe duurder de camper is in aankoop, hoe groter de kosten achteraf tevens zijn. Koop dus geen camper die je niet kan onderhouden en bereken goed je budget.

kopen van een camper
Camper kopen

3 Tank of cassette

Iets waar je zeker ook moet over nadenken bij de aankoop van een camper is je toilet. Gebruik je namelijk een tank of een cassette? Beide hebben enkele voordelen maar ook nadelen. Zo kan je met een tank enkele dagen rond rijden, maar is het veel moeilijker om deze te legen. Terwijl een cassette relatief gemakkelijk te legen is maar dan weer sneller gevuld is. Waardoor je ze dus sneller zal moeten legen. Een persoonlijke keuze die voor iedereen anders is.

4 Motorisering

Ook de motorisering is zeer belangrijk om te controleren. Je camper moet namelijk genoeg pk bevatten om dat zware geschut voort te trekken. Ben je van plan om er regelmatig mee door de bergen te trekken, dan raden we zelfs aan om wat extra pk te nemen. Met een camper van 140pk zal je zeker overal geraken. Beslis je om een automaat te nemen dan neem je beter iets meer pk. 160 pk zou dan zeker voldoende moeten zijn. Natuurlijk is dat allemaal afhankelijk van het doel en het soort reizen die je maakt. Vraag genoeg raad bij de verkoper van de camper en doe wat onderzoek op het internet. Let wel op! Extra pk brengt ook extra gewicht mee. Gemiddeld zo een 40kg per 20pk.

5 De indeling

Bij de aankoop van een camper draait het bij veel mensen vooral om de indeling. Dit is een normale keuze aangezien dit toch de ruimte is waar je moet in leven. De juiste indeling is bij iedereen anders en ook afhankelijk van het doel van de camper. Een camper om van camping tot camping reizen heeft namelijk andere voorzieningen nodig dan een camper waarmee je wil gaan wildkamperen. Het belangrijkste waar je moet op letten is of het een logische indeling is voor de manier van reizen dat jij wil gaan doen. Een camper huren en een reis maken geeft je hier een zeer goed inzicht in.

Roadtrip
besparen op je reis met de caravan of camper

Tips bij het kopen van een camper : tweedehands

7 Onderhoudshistorie

De onderhoudsgeschiedenis vragen bij de aankoop van een tweedehands camper is zeer belangrijk! Hieruit kan je namelijk veel afleiden. Allereerst kan je zien of deze camper goed onderhouden is op regelmatige basis. Maar daarnaast kan je ook zien of er enkele problemen zijn geweest die ook in de toekomst een probleem zouden kunnen vormen. Als er bijvoorbeeld al drie keer hetzelfde onderdeel vervangen is, is de kans groot dat dit ook een vierde keer bij jou gebeurd. Let wel op! Bij een tweedehands camper zal je altijd wel budget moeten voorzien voor opknapwerk dat niet meteen zichtbaar is. Kan het onderhoudsboekje niet getoond worden? Dan zouden wij persoonlijk nooit overgaan tot de aankoop van een camper. Heb je niet zoveel technische kennis? Dan kan je ook altijd een onafhankelijke keuring laten uitvoeren.

8 Lekkages & Vochtschade

Controleren op lekkages en vochtschade is essentieel bij de aankoop van een camper! Kijk alle hoeken goed na, en verschuif soms eens een paar dingen zodat je alles goed gezien hebt. Een vochtmeter aanschaffen en meenemen kan helpen bij het vinden van verborgen lekkages. Wil je 100 procent zeker zijn? Dan is een waterdichtheidscontrole de enige optie. Deze controle kost gemiddeld wel 150 euro. Een keuze die je zelf moet overwegen maar dan ben je natuurlijk zeker.

9 Vraag een proefrit

Om echt te weten te komen of de camper bij jou past en in een nog goede staat is, vraag je best of je een proefritje mag maken. Probeer hierbij alle opties uit en probeer ook een keer te parkeren. Als je een tweedehands auto koopt probeer je dit ook, dus waarom niet met een camper? Laat de verkoper dit niet toe, dan neem je naar onze mening toch een risico om een miskoop te doen.

10 Verhuurcampers kopen

Door de groeiende markt van verhuurcampers kan je soms ook een camper kopen bij deze verhuurders. Deze campers hebben 2 tot 3 jaar dienst gedaan en worden dan vervangen door een nieuwer model. Op zich is daar niets mis mee. Maar onthoud wel dat deze campers in de praktijk meer gebruikt zijn en meer afstand hebben afgelegd door de constante huur. De marktwaarde moet dus aangepast zijn op de afgelegde afstand en niet op de leeftijd van de camper!

Huren vervoer

Kopen van een camper – Soorten campers

Compacte camper

De compacte camper is een camper die voor mensen gemaakt is die niet veel ruimte nodig hebben. Deze camper is uitermate geschikt voor het bezoeken van steden. Met deze wagen kan je namelijk bijna overal parkeren. Een compacte camper is vaak een omgebouwde bestelwagen.

Alkoof camper

De alkoof camper is vooral herkenbaar door de iets grotere uitbouw boven de cabine. Deze camper is uitermate geschikt voor een iets groter gezin. Ook is de stahoogte van deze campers iets hoger waardoor ook grote mensen binnen recht kunnen staan.

Integraal

De integraal camper is de meest gekozen camper waarbij de bestuurscabine geïntrigeerd is in het woongedeelte. De stoelen in de cabine zijn namelijk draaibaar waardoor je een zithoek kan creëren. Bij een integraal camper is er geen ruimte boven de cabine.

Halfintegraal

De halfintegraal camper lijkt het meest op de alkoof camper met het verschil dat de overgang tussen de cabine en het woongedeelte meer op een integraal lijkt. Dit zijn natuurlijk maar enkele termen. Maar deze termen kennen kan wel helpen bij de aankoop van camper.

Kopen van een camper – Waar?

Je kan tegenwoordig bij heel wat gespecialiseerde zaken een camper kopen in zowel Belgie als Nederland. Zo kan je voor een nieuwe camper terecht bij Dicar, Vanbobil, Booijcampers, Alpha Moterhomesen nog veel andere bedrijven die je online kan terugvinden. Al deze bedrijven die erkende merken verkopen zijn veilig. Alleen bij tweedehands campers moet je goed opletten waar je deze koopt. Je kan deze kopen bij dezelfde bedrijven waar je de nieuwe campers kan vinden of je kan deze kopen op tweedehands websites als Autoscout24 en Autolive. Het voordeel is dat de campers op deze websites goedkoper zullen zijn, maar het nadeel is dan weer dat deze niet zo gecontroleerd zullen zijn als bij één van de erkende verkopers. Een goed alternatief voor een tweedehands camper is Occasiemobilhomes.com. Al zou je met de bovenstaande tips nooit een fout mogen maken bij het kopen van een camper. Of dit nu een nieuwe of tweedehands camper is.

Meest gestelde vragen

Op het eerste zicht zijn de campers in Duitsland wel degelijk goedkoper. Maar als je deze gaat inschrijven en een Belgische of Nederlandse nummerplaat gaat aanvragen, dan zie je dat deze prijs al snel stijgt door belastingen die hier worden bijgerekend. Want in Duitsland betaal je namelijk geen belasting van personenauto of bestelwagen bij een camper. Wat je in België en Nederland wel moet doen (ook als je deze vanuit Duitsland importeert). Een camper kopen in België is dus even duur als in Duitsland.

Zolang de camper niet meer weegt dan 3500 Kg mag je met elke lengte van camper rond rijden. In realiteit zal je zien dat de maximumengte van een camper dan op 7 meter ligt. Wat ook al behoorlijk is. Let op! Niet alle campers onder de 7 meter hebben een maximum gewicht van 3500 Kg.