Travel Reasons logo

Fotografie

7 tips voor het fotograferen van een zonsopkomst

fotograferen

van een zonsopkomst

Niets zo mooi als een zonsopkomst of -ondergang als je het aan ons vraagt. Een zonsopkomst meemaken en fotograferen op een mooie locatie is dan ook één van onze favoriete en vaste activiteiten op vakantie. Natuurlijk komt er bij het fotograferen van een zonsopkomst heel wat kijken. En dat bespreken we hier graag zodat jij dat prachtige moment ook kan vastleggen op beeld .

1 Verken de locatie

De locatie de dag voordien al eens verkennen is altijd goed. Zo weet je al vanuit welke hoek je het beste een foto kan maken. Want in het donker een plekje gaan zoeken is niet altijd even gemakkelijk. Ook de juiste parking voor jouw locatie zoeken is geen slecht plan. Je wil namelijk niet de zonsopkomst missen doordat je geen parking vindt op locatie. Heb je geen tijd voor het bestuderen van de locatie? Dan kan je altijd op Instagram kijken en zien hoe andere fotografen dit hebben aangepakt. Het kennen van de locatie is misschien wel de belangrijkste stap bij het fotograferen van een zonsopkomst.

2 Hou rekening met het weer

Rekening houden met het weer is ook een zeer belangrijke factor waar wij soms nog in de fout gaan. Zo stonden wij in Kaapstad vroeg op voor het fotograferen van een zonsopkomst aan de kust. En bij aankomst bleek er een enorme mistbank te zijn waarbij je niet verder dan een paar meter in de diepte kon zien. Iets dat we hadden kunnen weten moesten we dit op voorhand onderzocht hebben. Vertrouw niet altijd op het weerbericht van Google maar vraag de lokale bevolking naar het weer. Want dit is meestal juister. Zij kennen immers het klimaat als geen ander. Een bewolkte dag is in veel gevallen wel beter voor de foto. De kleuren reflecteren namelijk op de wolken en je hebt minder last van fel en storend licht.

3 Op tijd zijn

Op tijd zijn is natuurlijk essentieel bij het fotograferen van een zonsopkomst. Je moet er dus iets voor over hebben. In Italië zijn wij bijvoorbeeld om 3 uur ‘s morgens opgestaan om naar Saturnia af te reizen en zo foto’s te maken bij zonsopgang. Iets wat je achteraf bij het zien van de foto’s een voldoening geeft. Wij gebruiken de applicatie Sun Surveyor om het juiste uur van zonsopkomst te weten te komen. Deze applicatie, die wel betalend is, geeft je naast het juiste uur ook de plaats waar de zon opkomt en ondergaat. Eigenlijk kan je een hele dag volgen waar de zon gaat staan. Zeer handig en één van onze favoriete fotografie-apps.

Fotograferen van een zonsopkomst

4 Juiste materiaal

Het juiste materiaal meenemen is natuurlijk ook zeer belangrijk! Want door de lage sluitertijd, die je best gebruikt, is een statief met ontspanner bijvoorbeeld essentieel. Ook de instellingen van je camera door en door kennen helpt bij het creatief fotograferen. Gebruik je bijvoorbeeld een lange sluitertijd bij water? Dan krijg je een mooi dynamisch en zacht beeld met veel kleur. Iets waar wij een enorme fan van zijn. Gebruik ook nooit een flits bij een zonsopkomst! Alsook van filters zijn wij geen fan, maar dat is een persoonlijke mening. Een extra batterij kan dan weer wel handig zijn. Een lange sluitertijd verbruikt namelijk veel meer. Benieuwd naar ons materiaal? Kijk dan zeker even hier.

5 Juiste instellingen

De juiste instellingen voor het fotograferen van een zonsopkomst is voor elke situatie anders. Maken wij foto’s van een persoon voor Instagram, dan doen wij dit met een diafragma lager dan f.4. Maar nemen wij omgevingsfoto’s van de zonsopkomst zelf, dan doen we dit met diafragma hoger dan f.8 en lager dan f.20. De sluitertijd pas je dan weer op het diafragma aan. Daarnaast hou je de ISO-waarde ook zo laag mogelijk (100 tot 300). Op die manier voorkom je ruis. Een statief is bij deze instellingen wel noodzakelijk! Je kan ook fotograferen met de automatische stand maar dit geeft je natuurlijk weinig creatieve mogelijkheden (op de compositie na).

6 Voorkom lensflare

Eén van de meest gemaakte fouten bij het fotograferen van een zonsopkomst is ongetwijfeld lensflare of “zonnevlekjes”. Dit ontstaat waneer je recht in de lichtbron fotografeert. Je voorkomt deze lensflare het best met een zonnekap op je lens. Of door een andere compositie te gebruiken. Een UV-Filter kan dit probleem ook verhelpen maar hier zijn wij geen fan van. Naar onze mening is de echtheid van de foto dan weg. Let op! Soms kan lensflare wel een creatieve manier van fotograferen zijn. Lensflare is dus niet altijd negatief of lelijk!

7 Juiste nabewerking

Een juiste nabewerking begint eigenlijk al bij de instellingen op je camera. Wil je een goede bewerking doen waar je weinig kwaliteitsverlies hebt, dan schiet je jouw foto’s best in RAW. Let wel op, hier heb je een speciaal bewerkingsprogramma voor nodig zoals Adobe Camera Raw. Als je in RAW schiet moet je geen rekening houden met de witbalans bij het fotograferen van een zonsopkomst. Maak je JPEG foto’s dan moet je de witbalans wel instellen op bewolkt of schaduw. Anders ga je achteraf in de bewerking te veel kwaliteitsverlies hebben. Hou bij het bewerken van een foto bij zonsopkomst de kleuren zacht en subtiel en blijf dus zo veel mogelijk van de verzadigingsregelaar en de curve bij bewerking af. Dit geeft een veel beter effect! Bij nachtfotografie mag dit wel.

fotograferen van zonsopkomst

Extra tips voor het fotograferen van een zonsopkomst

Heb jij plannen om als koppel een wereldreis te maken? Wat houdt je tegen of waar kijk je het meeste naar uit? Laat deze 6 tips een bron van inspiratie zijn om nog beter voorbereid samen aan dit avontuurte beginnen!

HDR

HDR, of anders genoemd High Dynamic Range, is een functie die sommige camera’s hebben. Met deze functie maakt je camera dan verschillende foto’s met een andere lichtinstelling. Deze foto’s worden dan samengevoegd door de camera of een programma op de computer waardoor je de perfecte belichte foto hebt. Deze functie is vooral handig als je de foto niet perfect belicht krijgt door een te groot contrast tussen licht en donker. Bij deze functie heb je altijd een statief nodig!

Blijf nog even

Blijf na het fotograferen van een zonsopkomst nog even zitten. Want nu is namelijk het golden houraangebroken. Wat vaak ook nog een lichtspektakel is. Daarnaast is dit ook het moment dat er veel dieren ontwaken. De kans op een speciale en mooie foto is dus zeker nog mogelijk!

Compositie

Ook de compositie is natuurlijk een zeer belangrijk gegeven bij het fotograferen van een zonsopkomst. Want dit is naast belichting de belangrijkste creatieve invloed. Bestudeer daarom goed de locatie en kijk of je bijvoorbeeld iets in de voorgrond kan zetten. Dit kan een plant zijn maar ook een mooie rots of zelfs een dier (mits wat geluk).

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles