Travel Reasons logo

Budget

Wat kost een wereldreis? – Een unieke inkijk in het kostenplaatje

Wat kost een

Wereldreis

We zijn exact 2 weken terug van onze wereldreis doorheen het wondermooie Mexico en het veelzijdige Amerika. Drie maanden lang hebben we door deze prachtige landen gereisd. We spaardenvoldoende en we maakten op voorhand een kostenplaatje, maar ook onderweg kom je (onverwachts) nieuwe kosten tegen. Wat kost zo’n een wereldreis eigenlijk? Kom het hier te weten!

Spaargeld

Een wereldreis van 3 maanden konden wij nooit maken zonder eerst goed te sparen. Je kon eerder al lezen dat sparen een belangrijke factor is bij het maken van een wereldreis. Wij werkten een jaar en half zonder veel uit te geven aan nutteloze zaken. We hebben geld apart gezet om het grootste deel van onze reis te kunnen bekostigen én een deel om onverwachtse kosten te betalen. In totaal spaarden we op voorhand 6000 euro om onze volledige reis te plannen. Dit wil zeggen 3000 euro/persoon voor 3 maanden reizen doorheen Amerika en Mexico.

Wat is inbegrepen?

Met die 6000 euro betaalden we al onze vluchten en eventueel openbaar vervoer dat op voorhand vastgelegd kon worden, alsook onze overnachtingen. De meeste overnachtingen waren via AirBnB en hebben ons gemiddeld zo’n 30 euro/nacht gekost. Soms boekten we ook een hotel voor ons eigen comfort. Een hotel kostte ons gemiddeld 60 euro/nacht. Afhankelijk van jouw voorkeur, kan dit kostenplaatje hoog oplopen. Wij kozen er bewust voor om soms een goedkope overnachting te boeken en af en toe een duurdere. Daarnaast deden wij ook aan house sitting, wat volledig gratis was. 

Van onze gespaarde 6000 euro hebben we ongeveer 2500 euro aan vluchten (en soms ander vervoer) betaald en 3500 euro aan overnachtingen. Dit wil zeggen dat je ongeveer 3000 euro/persoon nodig hebt om de eerste zaken van je wereldreis in orde te brengen.

wat kost een wereldreis
Las Vegas in Amerika

Kosten tijdens planning

Uiteraard is dit niet het totale kostenplaatje van onze wereldreis. Gedurende de hele planning vooraf kwamen er al snel meer kosten, zoals bijvoorbeeld een Esta betalen (een document om Amerika binnen te mogen) die 11,50 euro kost, een huurauto huren met verzekering dat alles bijeen tot zo’n 250 euro kan kosten, bepaalde benodigdheden voor op reis zoals aangepaste kledij, zonnecrème of een nieuwe reiskoffer. Al deze kosten kunnen hoog oplopen.

Bij ons waren de kosten tijdens de planning alles bijeen ongeveer een kleine 500 euro/persoon. Let wel op: Sommige zaken konden wij als koppel met twee gebruiken, zoals bijvoorbeeld een EHBO-koffer of een huurauto. Een solo-reiziger zal dus ongeveer 500 euro kwijt zijn aan deze kosten, maar voor twee reizigers is dit niet noodzakelijk gelijk aan 1000 euro. Het zal een stuk minder zijn.

Kosten op reis

Eens je op wereldreis bent, zijn er veel zaken die je extra geld zullen kosten. Kosten waar je misschien zelfs geen rekening mee had gehouden. Denk bijvoorbeeld aan uitstapjes, souvenirs, eten en drinken, vervoer voor korte afstanden, maar ook aan onverwachte ongevallen en ziekte. Het zijn zaken die onvermijdelijk bij het kostenplaatje horen.

Uitstappen

Wij gaven ongeveer zo’n 720 euro/persoon uit aan uitstappen. Dit ging van baseballwedstrijden tot pretparken tot straatentertainment waar we geld aan uitgaven. Aan vervoer voor korte afstandengaven we gemiddeld zo’n 8 euro/dag uit, maar uiteraard niet elke dag. Dit komt neer op ongeveer 550 euro aan vervoer voor twee personen (dus 225 euro/persoon). De taxi betaal je immers niet per persoon en het openbaar vervoer was vrij goedkoop zowel in Mexico als Amerika. Het scheelt ook veel geld om in Amerika geen taxi’s te nemen maar gebruik te maken van Uber of het openbaar vervoer. Wij deden ook vaak afstanden te voet. Afhankelijk van persoon tot persoon zal vervoer veel of weinig kosten. Dit is ons gemiddelde, maar dit kan uiteraard nog een stuk hoger liggen bij iemand anders.

kost een wereldreis
budget wereldreis

Souvenirs

Het is altijd leuk om mooie souvenirs mee te kunnen nemen van de plekken die je bezoekt. Wij zijn beiden nogal fanatiek in het kopen van souvenirs voor onszelf maar ook voor anderen. Dit heeft ons ongeveer 200 euro/persoon gekost. Dit hangt natuurlijk sterk af van persoon tot persoon. Bryan kocht voor minder dan 200 euro souvenirs, maar Sigrid kocht bijvoorbeeld voor iets meer dan 200 euro aan souvenirs.

Eten en drinken

Het grootste deel van je budget zal echter niet naar vervoer of uitstappen gaan, maar wel naar eten en drinken. Wij kozen ervoor om vaak inkopen te doen in de lokale supermarkten om zo geld te besparen op eten en vooral drinken. We raden sterk aan om dit ook te doen aangezien de prijs van drank in de supermarkt vaak maar een fractie is van wat je er in een café voor betaalt. Eten heeft ons meer gekost omdat zelf koken niet altijd zo simpel was. Een exact getal op dit budget plakken, is moeilijk. Dit hangt ook sterk van persoon tot persoon af, maar wij zouden toch minimum op een budget van 1900 euro/persoon rekenen voor eten en 200 euro/persoon voor drinken. Eten en drinken voor een wereldreis van 3 maanden kost dus een flinke 2000 euro/persoon. Tenminste bij ons toch.

Onverwachte gebeurtenissen

Zoals overal, kan er op een wereldreis ook iets onverwachts gebeuren zoals een ongeval of ziekte. Wij zijn meermaals ziek geweest waarvoor we aangepaste medicatie moesten kopen en zelfs een vlucht moesten annuleren en een nieuwe boeken. Gelukkig komt je verzekering hiervoor tussen, maar je moet het bedrag vaak ter plekke toch kunnen betalen. Zet daarom zeker 1000 euro extra op je rekening voor onverwachte gebeurtenissen.

Totale kostenplaatje

Je ziet dat het totale kostenplaatje van een wereldreis snel oploopt. Oorspronkelijk denk je minder uit te geven, maar er zijn nu eenmaal kosten waar je niet omheen kunt. Wel kan je als reiziger sterk besparendoor bepaalde tips toe te passen. Afhankelijk van je eigen voorkeuren, zal je totale kost veel hoger of veel lager liggen dan bij ons.

Als we al deze kleine en grote bedragen nu optellen, hebben wij in totaal 6500 euro/persoon betaald voor onze wereldreis. Hierbij kwamen bij ons nog extra kosten omwille van ziekte, dus is het best dat je ongeveer 8000 euro opzij zet op je rekening. Dit bedrag is niet niks, maar wij hadden dit bedragongeveer voor ogen toen we aan onze planning begonnen. Het was ook niet echt onze bedoeling om veel te besparen tijdens deze reis. Wij wilden vooral genieten van deze unieke ervaring. Het kan uiteraard veel goedkoper, maar ook veel duurder.

Wil jij op een wereldreis?

Wil jij zelf ook op een wereldreis? Ben je geschrokken door dit bedrag of had je ongeveer zoiets verwacht? Of heb je zelf al een wereldreis gedaan en heeft dit jouw veel meer of veel minder gekost? Laat het ons weten via de comments!

Zoek je nog naar besparende tips voor jouw komende reis? Wij helpen je graag om je reis zo aangenaam mogelijk te maken zodat je nog meer kan genieten. Veel plezier! Of je kan ons altijd volgen op Facebook natuurlijk.

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles